سامانه همتا و ریجستری گوشی

نوشته شده توسط:آرمانم ارمانی | ۰ دیدگاه

رح رجیستری برای نخستین بار در سال ۱۳۸۵ در کشور به اجرا در آمد اما به دلیل وجود مشکلات فراوان در کمتر از ۱۲ ماه متوقف شد. این طرح بیش از ۱۰ سال در حالت آزمایشی قرار داشت و بارها به اجرا در آمد سامانه همتا  اما به دلیل بروز مشکلات فنی متوقف شد. تقریبا از سال ۹۴ بود که اجرای طرح رجیستری شکل جدی تری به خود گرفت و کارگروه هایی برای بررسی این طرح تشکیل شدند. این طرح از پاییز ۹۴ مجددا کلید خورد و به اجرا در آمد. سوالات بسیاری در رابطه با طرح رجیستری ذهن مشتریان را به خود مشغول کرده است. در این مقاله از وبلاگ سعی داریم طرح رجیستری و نکات مربوط به آن مثل روش رجیستر کردن، سایت طرح رجیستری، سامانه همتا، گوشی مسافران خارجی، گوشی های دست دوم و … را با هم بررسی کنیم.

طرح رجیستری – سامانه همتا

هدف اصلی طرح رجیستری، مبارزه با قاچاق و واردات غیر قانونی گوشی های هوشمند است. از آنجایی که درصد بالایی از گوشی های هوشمند موجود در بازار ایران به صورت قاچاق وارد کشور می شدند، طرح رجیستری وارد میدان شد تا بتوان با این معضل مقابله کرد. در این طرح، تنها گوشی هایی که از طریق گمرک وارد ایران شده اند، فعال خواهند شد. با اجرایی شدن این طرح گوشی هایی که از طریق گمرک وارد کشور می شوند، صاحب یک کد IMEI می شوند. در این شرایط فقط گوشی های موبایلی که کد IMEI آن ها در سامانه همتا ثبت شده باشد با سیم کارت های داخلی فعال می شوند. گوشی های قاچاق غیر فعال شده و دیگر قابل استفاده نیستند. پرداخت قبض همراه اول

طبق گفته های رئیس سازمان واردات ایران، وابسته به اتاق بازرگانی، هر ساله ۱۲.۵ میلیون تلفن همراه به صورت غیر قانونی وارد ایران می شوند و مبلغ ۳۵۰ میلیون دلار به درآمد های مالیاتی ضرر وارد می شود. ارزیابی ها نشان می دهد که تلفن های همراه قاچاق در هر سال حدود ۲.۵ میلیون دلار ارزش دارند.

بازار، هر ساله تقاضایی ۱۴ میلیونی برای تلفن همراه دارد، اما کمتر از ۱۰% از این تقاضا به صورت قانونی وارد کشور می شد. طرح رجیستری موفق شد قاچاق ۹۵ درصدی را به صفر درصد برساند.

تاثیر رجیستری بر قاچاق موبایل

طرح رجیستری برای گوشی هایی انجام می شود که هنوز سیم کارت وارد آن ها نشده است. افرادی که قبلا گوشی های خود را خریداری کرده اند و سیم کارت خود را در آن قرار داده اند با مشکلی روبرو نخواهند شد.

در سال گذشته، برندهای اپل، بلک بری، گوگل پیکسل، شیائومی، تکنو، سونی، نوکیا، ال جی، هوآوی، موتورولا و دو گوشی از برند سامسونگ S9 و S9 پلاس وارد طرح رجیستری شدند. خریدارانی که  می خواهند از برندهایی چون اپل، که در ایران نماینگی رسمی ندارند، گوشی جدید خریداری کنند حتما باید این گوشی ها را از شرکت های رسمی وارد کننده محصولات اپل خریداری کنند. با روشن شدن این گوشی‌ها، در صورتی که شناسه‌شان در سیستم اپراتوری ثبت نشده باشد، برای کاربر پیامکی ارسال می‌شود که تنها تا یک ماه از شبکه، خدمات دریافت خواهد کرد.

طرح رجیستری میان ۴ نهاد اصلی یعنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت ارتباطات، اداره تنظیم ارتباطات و اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران ارتباط برقرار می کند. بعد از آماده سازی زیرساخت ها، وزارت ارتباطات اجرای این طرح را به شرکت های خصوصی واگذار کرد. این وزارت خانه توافق نامه هایی را با این شرکت ها به امضا رساند. پرداخت قبض تلفن ثابت

با اجرای این طرح، همه گوشی های موبایل باید در پایگاه داده کاربر مخابرات کشور ثبت شوند. گوشی هایی که در این پایگاه اطلاعاتی ثبت نشده باشند قاچاق به شمار می آیند در نتیجه رجیستر نمی شوند و غیر قابل استفاده هستند. دیتا بیس ها غیر قابل هک کردن هستند. همه وارد کنندگان موظف اند از پایگاه داده برای گوشی های وارداتی، کد IMEI دریافت کنند. واردکنندگانی که گوشی ها را به صورت غیر قانونی و قاچاق وارد کشور کرده اند می توانند با پرداخت هزینه مشخص، گوشی ها را رجیستر کنند.

طرح رجیستری گوشی برای جلوگیری از رشد قاچاق در بسیاری از کشورها مثل هند، آلمان، ترکیه، کره جنوبی، آمریکا، عمان و… به صورت‌های مختلف و چندین سال پیش اجرا شده است. قبض همراه اول

اجرای طرح رجیستری با خود مقداری افزایش قیمت به همراه داشت چرا که دیگر هیچ دستگاهی نمی‌تواند به صورت قاچاقی از مرزهای کشور وارد ایران شود و همه دستگاه‌های موجود در کشور مشمول پرداخت گمرک خواهند شد. سود فروش موبایل رقم بالایی نیست و فروشندگان به اجبار باید قیمت را کمی بالا ببرند تا بتوانند ضررهای خود را جبران کنند. محدودیت تعداد وارد کنندگان گوشی تلفن همراه نیز از دیگر دلایل افزایش قیمت است. البته طبق نظر کارشناسان این نوسان قیمت به مرور و بعد از گذشت چند وقت از اجرایی شدن این طرح به یک خط ثابت خواهد رسید و در نهایت با اندکی صبر به نتایج خوبی خواهد رسید.

کد IMEI چیست؟

کد International Mobile Equipment Identity یا به اختصار IMEI یک کد منحصر بفرد است که به شناسایی شماره سریال گوشی های موبایل کمک می کند. این کد طرح رجیستری، برای شناسایی دستگاه های معتبر مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین می تواند مانع از دسترسی تلفن های ربوده شده یا قاچاق به شبکه ارتباطی کشور شود. بنابراین فقط گوشی های هوشمند و تبلت هایی که از کانال های قانونی وارد کشور شده اند، می توانند مورد استفاده قرار گیرند.

همتا – تنها سامانه ریجستری گوشی و اصالت گوشی

همانطور که در آغاز مقاله اشاره کردیم نخستین بار در سال ۱۳۸۵، طرح ثبت تجهیزات دارای سیم کارت در ایران به اجرا در آمد اما این تجربه کاملا ناموفق بود و در کمتر از یک سال متوقف شد. در تجربه اول اجرای طرح رجیستری در سال ۸۵، سواستفاده های زیادی صورت گرفت. عمده این مشکلات به دلیل ناقص بودن این طرح بوجود آمد. عده ای سعی کردند تا با جعل و تغییر کد IMEI مربوط به گوشی های قاچاق به IMEI یک گوشی مجاز وارداتی اقدام به فروش کالاهای قاچاق کنند. در نتیجه این اقدامات امکان ردیابی گوشی سرقت شده نیز از میان می رفت.

سامانه همتا - انتقال مالکیت و ریجستری به آسانی

در طرح جدید، لیست IMEI های وارداتی در مرکز گمرکی از وارد کننده دریافت شده و در سامانه جامع تجارت ایران به ثبت می رسد. در سامانه جامع تجارت، به هر یک از IMEI های وارد شده به کشور، یک کد فعالسازی منحصر به فرد اختصاص می یابد. پس از خرید تلفن همراه، برای فعالسازی گوشی یا تبلت باید شماره IMEI، کد فعالسازی و شماره تلفن همراه خود را از طریق یکی از درگاه های ارتباطی web ، USSD ( سایت رجیستری موبایل ) و پیامک به سامانه همتا ارسال نمایید. همتا

سامانه همتا در صورت تطابق IMEI و کد فعالسازی ارسال شده، گوشی مورد نظر را برای شماره تلفن خریدار فعال نموده و اطلاعات IMEI و شماره سیم کارت خریدار را برای ارائه خدمات مخابراتی به اطلاع سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و اپراتورهای تلفن همراه می رساند. پس از فعالسازی دستگاه، با مراجعه به یکی از درگاه های سامانه همتا می توانید از خدماتی چون مشاهده اطلاعات تجهیزات فعال سیم کارت خود، اعلام سرقت، مشاهده تاریخچه، تجهیز و … بهره مند شوید.

سامانه همتا دو امکان اصلی را بدون نیاز به ثبت نام در اختیار کاربران قرار می دهد. اول، امکان استعلام وضعیت گوشی موبایل و دوم، امکان فعالسازی گوشی های جدیدی است که خریداری کرده اید. برای استفاده از سایر قابلیت های این سامانه حتما باید در آن ثبت نام کنید. استعلام قبض

استعلام طرح رجیستری یا اصالت گوشی از سامانه موبایلی همتا

۱ ) ۷۷۷۷#* را شماره گیری کنید

۲ ) عدد ۲ را برای فعالسازی ارسال کنید

استعلام اصالت گوشی از سامانه موبایلی همتاhttps://hamta.ntsw.ir

۳ ) کد ۱۵ رقمی IMEI خود را وارد کنید و سپس آن را ارسال کنید.

شماره سامانه همتا چیست

۴ ) شماره موبایلی را که می خواهید فعالسازی کنید وارد و ارسال کنید.

https://hamta.ntsw.irفعالسازی طرح رجیستری - قبضینو

۵ ) در این مرحله باید کد فعالسازی را بدون صفر اول آن وارد کنید. شما باید این کد را از فروشگاهی که موبایل خود را خریداری کرده اید، دریافت کرده باشید. پس از وارد کردن کد فعالسازی آن را ارسال کنید.

کد IMEI چیست - تلفن همراه قبضینو

۶ ) در این مرحله، اگر کد IMEI گوشی شما با کد فالسازی تطابق داشته باشد، شماره موبایل شما برای این کد ثبت خواهد شد. اگر اطلاعات نمایش داده شده مورد تائید شماست عدد ۱ را ارسال کنید.

اثرات طرح رجیستری

۷ ) در مرحله آخر پیامی با متن ” فعالسازی موفق ” برای شما نمایش داده می شود. پیامی با همین مضمون از طریق پیامک نیز برای شما ارسال می شود.

هزینه رجیستری و استعلام اصالت گوشی و قبضینو

استعلام طرح رجیستری یا اصالت گوشی از سامانه اینترنتی همتا

هنگام خرید گوشی جدید حتما باید از اصالت و ثبت آن در طرح رجیستری اطمینان حاصل کنید.

۱ ) در صفحه اصلی سامانه همتا، گزینه استعلام اصالت را انتخاب کنید.

استعلام اصالت از سامانه همتا

۲ ) جهت استعلام اصالت دستگاه، کد IMEI آن را وارد کنید.

استعلام اصالت گوشی از سامانه اینترنتی همتا

۳ ) حالا مشخصات دستگاه و دیگر اطلاعات مربوط به آن نمایش داده می شود.

سامانه اینترنتی همتا - قبضینو پرداخت قبض

انتقال مالکیت گوشی در سامانه موبایلی همتا

اگر قصد دارید گوشی خود را به فرد دیگری بفروشید، باید مالکیت آن را انتقال دهید. مراحل انتقال مالکیت با استفاده از کد USSD به شرح زیر است:

۱ ) کد #۷۷۷۷* شماره گیری نمایید.

۲ ) گزینه ۳ را برای انتقال مالکیت ارسال کنید.

انتقال مالکیت گوشی در سامانه موبایلی همتا

۳ ) کدهای IMEI دستگاه های ثبت شده برای سیم کارتتان نمایش داده می شود. این کدها مربوط به گوشی هایی است که تحت مالکیت سیم کارت شما قرار دارند. در این مرحله باید عدد مربوط به شناسه گوشی یا IMEI که قصد انتقال آن را دارید وارد و ارسال نمایید. اگر شناسه گوشی در لیست موجود نیست آن را تایپ و ارسال کنید. ثبت گوشی 

انتقال مالکیت گوشی
    هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...